0591 -624 832 Online aanmelden

Perifeer arterieel vaatlijden

Claudicatio, ook wel etalagebenen genoemd, is een vaatziekte. Bij deze ziekte voeren de slagaderen in de benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die gebruikt worden bij bijvoorbeeld het lopen. Dit komt doordat deze slagaderen vernauwd zijn als gevolg van aderverkalking. De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens of perifeer arterieel vaatlijden (PAV).

Waar komt de pijn in de benen vandaan?
Bij PAV zijn de slagaderen in het been vernauwd als gevolg van aderverkalking. Slagaderen hebben als functie dat ze zuurstofrijk bloed van het hart door het lichaam verspreiden, dus ook naar de beenspieren. Spieren hebben zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Op de plaats van de vernauwing kan bloed minder makkelijk passeren. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Door de vernauwing in de slagaderen komt er onvoldoende zuurstof bij de spieren terecht; er ontstaat een zuurstoftekort. Dit zuurstoftekort veroorzaakt vervelende pijn/een krampgevoel in een of beide benen. Wanneer u rust neemt, verdwijnt de pijn weer.Wat is de oorzaak?
Bij iedereen worden de slagaderen in de loop van de tijd iets nauwer. Slagadervernauwing hoort bij een normaal en natuurlijk verouderingsproces. In sommige gevallen wordt het proces van slagadervernauwing versnelt, bijvoorbeeld als gevolg van slechte voeding, roken, te weinig beweging en erfelijke aanleg.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?
Looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut is de belangrijkste therapie. Daarnaast wordt er aan conditie en kracht gewerkt. Door deze training wordt de bloedtoevoer naar de benen verbeterd. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar de kleinere vaten toe. Geleidelijk ontstaan er 'sluiproutes' die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Ook besteedt de fysiotherapeut aandacht aan een goede looptechniek en krijgt u technieken aangeleerd om beter om te gaan met de pijn. Het resultaat is dat u minder klachten krijgt, grotere afstanden kunt afleggen en dat de algemene conditie verbetert.

Claudicationet
Chronisch ZorgNet is hét landelijke netwerk van gespecialiseerde therapeuten voor mensen met chronische aandoeningen, zoals perifeer arterieel vaatlijden, COPD, astma en hartaandoeningen. Uw therapeut is aangesloten bij Chronisch ZorgNet en is extra geschoold op het gebied van claudicatio intermittens. Deelnemen aan het netwerk betekent dat de praktijk voldoet aan de kwaliteitseisen.
 
Vergoeding
Vanaf 1 januari 2017 worden 37 behandelingen bij een gespecialiseerde Chronisch ZorgNet fysiotherapeut vergoed uit de basisverzekering. U heeft een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig om in aanmerking te komen voor deze vergoeding.
 
Uw therapeut
Binnen Lampe Therapie is fysiotherapeut Daniël Wilbrink dé specialist op het gebied van perifeer arterieel vaatlijden. Wanneer u bij ons in de praktijk een afspraak maakt, dan heeft u eerst een intake bij Daniël. Het behandelplan wordt besproken, waarna gestart kan worden met fysiotherapie. Een afspraak maken kan telefonisch of per mail via 0591-624832 of info@lampetherapie.nl.

Onze specialisten voor perifeer arterieel vaatlijden: