0591 -624 832 Online aanmelden

Manuele Therapie

Manuele therapie is een verbijzondering binnen het vak Fysiotherapie. Onze manueel therapeuten hebben na hun reguliere 4-jarige fysiotherapie opleiding een 3-jarige masteropleiding gevolgd. Deze opleiding richt zich met name op het onderzoeken en behandelen van wervelkolom gerelateerde problemen, gewrichten aan armen en benen, maar biedt ook een breder perspectief van kennis in het verklaren van (langdurige) pijnklachten van het individu.

Manuele therapie kan uitkomst bieden wanneer men last heeft van pijn, stijfheid, beperkte beweeglijkheid of houdingsgerelateerde klachten.

Naast deze kennis is de manueel therapeut uitgerust met specifieke behandeltechnieken. Deze technieken zijn veelal gericht op gewrichten en de effecten zijn vaak direct merkbaar door toegenomen beweeglijkheid en/of afname van de pijnklachten. De manueel therapeut stelt na het intakegesprek en onderzoek een behandeling voor en geeft een verwachting van de prognose van uw klachten. Daarnaast richt de behandeling zich op het zelf weer controle krijgen over uw klachten.


De klachten die veel door de manueel therapeut gezien worden zijn:

  • Nekpijn met of zonder uitstraling naar de arm
  • Lage rugpijn met of zonder uitstraling naar het been
  • Klachten aan de ribben of borstwand
  • Heup- en knieklachten
  • Schouderklachten
  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Hypermobiliteit (overmatig bewegen van gewrichten)

De manueel therapeut is net als de fysiotherapeut direct toegankelijk en u heeft dus geen verwijzing van de huisarts nodig. Manuele therapie valt onder de vergoeding van uw aanvullende verzekering. De hoogte van deze vergoeding kunt u controleren bij uw zorgverzekeraar (polisvoorwaarden).

Meer informatie over manuele therapie vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie.

Binnen de praktijk hebben we ook een Kinder-Manueel Therapeut; Wanda Evers-Tapken. Voor meer informatie over Kinder-Manuele Therapie, klik hier.

Onze specialisten voor manuele therapie:

Pauline Loerakker MSc

Pauline Loerakker MSc

Roy Stroeve MSc

Roy Stroeve MSc

Wanda Evers-Tapken

Wanda Evers-Tapken