0591 -624 832 Online aanmelden

Lipoedeem Therapie

Wat is lipoedeem?
Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Het gaat om een pijnlijke en chronische ziekte. Bij lipoedeem is er sprake van een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Het gevolg is een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem).

Behandeling lipoedeem
De behandeling van lipoedeem kent drie doelen:

  • Streven naar een gezonde leefstijl
  • Verbeteren van spierkracht
  • Voorkomen en/of verminderen van eventueel secundair lymfoedeem

Lipoedeem is een vetverdelingsstoornis
Lipoedeem is een stoornis in de verdeling van vet die regelmatig niet herkend, of onjuist gediagnosticeerd wordt. Lipoedeem komt uitsluitend bij vrouwen voor en wordt bepaald door hormonale invloeden en genetische aanleg. Lipoedeem ontwikkelt zich veelal tijdens of juist na de puberteit, een zwangerschap of de menopauze. Het heeft een chronisch en progressief karakter en kan resulteren in bijkomend lymfoedeem en gewrichtsklachten door overbelasting.

Diagnose en behandeling lipoedeem 
De benen kunnen gevoelig zijn en vertonen gemakkelijk blauwe plekken na een gering stootje. Dit kan verergeren tot hevige pijn en verminderde mobiliteit, uiteindelijk leidend tot een beperking in activiteiten en verminderd participeren in de maatschappij. Bij patiënten met lipoedeem kunnen tevens verschijnselen van overgewicht worden geconstateerd. Aangezien lipoedeem ook zonder overgewicht tot een verhoogde BMI leidt, wordt bij veel patiënten ten onrechte een relatie gelegd met een overmatige calorie-inname en obesitas. Naast fysieke klachten kan lipoedeem ook leiden tot psychosociale klachten. Deze worden veelal veroorzaakt doordat de aandoening niet wordt (h)erkend door de geconsulteerde professionals en doordat de adviezen van gewichtsvermindering en lichaamsbeweging niet tot een verbetering van de klachten leiden. De meeste patiënten hebben een normaal postuur qua bovenlichaam (de bovenste extremiteit), met als gevolg gemiddeld twee kledingmaten verschil tussen boven- en onderlichaam. De diagnose kan gesteld worden door (familie)anamnese en klinisch onderzoek.

Onze specialisten voor lipoedeem therapie:

Manon Klingenberg-Roël

Manon Klingenberg-Roël

Nancy Brinks-Lankhorst

Nancy Brinks-Lankhorst