0591 -624 832 Online aanmelden

Kaakfysiotherapie - Emmen | Hoogeveen

Het kaakgewricht bestaat uit een kop, een kom, een kraakbeenschijfje (discus) en spieren. Beide kaakgewrichten zijn verbonden met elkaar via de onderkaak. De kaakgewrichten bevinden zich vlak voor het oor. De spieren en het gewricht tezamen vormen het kauwstelsel; hiermee kunnen we onder andere eten, drinken, lachen, praten en gapen. Wanneer er klachten ontstaan in kaakgewricht en/of -spieren, die gelinkt zijn aan een functie van het kauwstelsel, dan spreken we van Temporomandibulaire Dysfunctie oftewel TMD.

“Veel patiënten linken de kaak en fysiotherapie niet direct aan elkaar. Wanneer ze zich echter realiseren dat de kaak evengoed een gewricht is met spieren eromheen, dan wordt de link ineens logisch.”



Voor welke klachten? 
Kaakklachten kunnen veroorzaakt worden door spieren, door het gewricht, of door een combinatie van beide. Enkele klachten waarbij fysiotherapie ondersteuning kan bieden:

  • Anterieure discusverplaatsing met/zonder reductie
  • Tandenknarsen of klemmen (ook wel Bruxisme genoemd)
  • Tand- of kiespijn zonder tandheelkundige oorzaak
  • Beperkte mondopening
  • Pijnlijk(e) gewricht(en)
  • Vermoeide kauwspieren
  • Scheve mondopening
  • Acute verkramping van kauwspieren (ook wel Trismus, dit kan ontstaan na o.a. een verdoving bij de tandarts of na verwijdering van een verstandskies)
  • Knappend geluid/gevoel bij mondopening en/of -sluiting
  • Hoofdpijn in de slaapregio en/of op het voorhoofd of rond het oor

  

Behandelmogelijkheden
Binnen de kaakfysiotherapie zijn er verschillende behandelmogelijkheden die toegepast kunnen worden. Een belangrijk onderdeel kan zijn het verminderen van spierspanning van de kauwspieren (zowel buiten als binnenin de mond) om daarmee o.a. pijndemping te realiseren. Ook kunnen we aan de slag gaan met het vergroten van de mondopening door o.a. spierrekken. Wat vrijwel altijd een rol speelt in de behandeling van kaakklachten is het geven van uitleg over een juiste mondhouding (wanneer wel/geen kiescontact, tongpositie etc.) en gebruik van het kauwstelsel. Ook probeert de fysiotherapeut inzicht te geven in mondgewoontes en ondersteunt ze bij het verminderen daarvan. Tot slot behoren stressmanagement, ademhalings- en ontspanningsoefeningen tot de behandelmogelijkheden. 

Wat kunt u verwachten?
Tijdens het onderzoek is het mogelijk dat de fysiotherapeut in uw mond kijkt. Daarnaast zijn er behandeltechnieken waarbij bijv. de duim aan de binnenkant van de wang geplaatst wordt, of waarbij de duim op uw onderkiezen geplaatst wordt om de beweeglijkheid van het kaakgewricht te onderzoeken en/of te behandelen. De fysiotherapeut vraagt u in deze gevallen altijd eerst om toestemming.

 

“Wangbijten, wangzuigen, lipbijten, tongpersen, klemmen, knarsen, nagelbijten en penbijten zijn alle (onbewuste) mondgewoontes die kunnen bijdragen aan overbelasting van het kauwstelsel. De fysiotherapeut kan ondersteuning bieden in bewustwording en het afleren van deze mondgewoontes.”

Samenwerking tandarts – fysiotherapeut

Er kunnen diverse situaties zijn waarin samenwerking tussen tandarts en fysiotherapeut interessant is. Zo kan het voorkomen dat u een beperkte mondopening heeft, waardoor tandheelkundige behandeling achter in de mond niet (goed) mogelijk is. De fysiotherapeut kan dan ondersteunen in het vergroten van de mondopening. Ook bij (fors) tandenknarsen of klemmen kan fysiotherapie van toegevoegde waarde zijn om ontspanning van de kauwspieren te realiseren en om u uitleg te geven over een juiste mondhouding en goed gebruik van het kauwstelsel. Daarbij hoort ook de bewustwording en het afleren van mondgewoontes zoals wangbijten, lipbijten, tongpersen, nagelbijten, penbijten etc. Zo kan fysiotherapie aanvulling bieden op o.a. de opbeetplaattherapie.

Vergoeding fysiotherapie
Kaakfysiotherapie valt onder reguliere fysiotherapie en wordt vergoed vanuit een aanvullende verzekering fysiotherapie.


Wilt u graag een afspraak maken of heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen? Neemt u dan contact op met onze praktijk via 0591-624832 of info@lampetherapie.nl

Binnen Lampe Therapie is collega Nienke (BIG-nummer: 39928081404) gespecialiseerd in fysiotherapie bij kaakklachten.

Onze specialisten voor kaakfysiotherapie - emmen | hoogeveen:

Nienke Heugen MSc

Nienke Heugen MSc