0591 -624 832 Online aanmelden

Ademhalingstherapie

Ademhalingstherapie helpt om weer op de juiste manier te ademen. De ademhalingstherapeut maakt daarbij gebruik van speciale ademhalings-en ontspanningstechnieken. 

Inefficiënt ademhalen
Ademhalen is iets alledaags. Vaak zijn we ons er niet eens van bewust. Goed ademen is echter van levensbelang. Wanneer u problemen heeft met uw ademhaling kan dat allerlei consequenties hebben voor de gezondheid van uw lichaam. Ademhaling zorgt namelijk voor een aanvoer van zuurstof en een afvoer van koolstofdioxide (afvalstof). Al onze organen en spieren hebben voldoende zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Inefficiënt ademhalen kan o.a. leiden tot klachten van vermoeidheid, buikpijn, hoodfpijn, duizeligheid, nek-/schouderklachten en benauwdheid. 

Onbewust
In veel gevallen zijn mensen zich niet bewust van het feit dat ze 'verkeerd' ademhalen. Ademhaling is immers iets dat automatisch gaat, dus wat we niet bewust hoeven aan te sturen. Een versnelde en oppervlakkige ademhaling (hoog in de borstkas) komt o.a. voor bij stress. Onbewust past onze ademhaling zich aan aan de stress-situatie. Het komt ook voor tijdens/na acute pijnklachten. Veel mensen gaan oppervlakkiger ademhalen bij bijvoorbeeld acute rugpijn, omdat het uitzetten van de borstkas pijnlijk kan zijn. Soms blijft de ademhaling dan dit patroon aanhouden, ook nadat de klachten weer verdwenen zijn. 

Wanneer?
Ademhalingstherapie kan ondersteuning bieden bij onder andere:

  • hyperventilatie
  • ademhalingsproblemen na COVID-19
  • pijn op de borst (waarbij hartproblemen uitgesloten zijn)
  • benauwdheidsklachten

Samen met de fysiotherapeut gaat u op zoek naar de oorzaak van de ademhalingsklachten. De fysiotherapeut geeft u ademhalingsoefeningen en u krijgt adviezen die bij uw persoonlijke situatie passen. Ook rekoefeningen van bijvoorbeeld de borstspieren of andere (hulp)ademhalingsspieren kunnen onderdeel zijn van de therapie. Door de oefeningen toe te passen, gaat u weer natuurlijk en ontspannen ademhalen. De klachten die ontstaan zijn door de ‘oude’ ademhaling verminderen meestal al na een aantal behandelingen.

Onze specialisten voor ademhalingstherapie:

Manon Klingenberg-Roël

Manon Klingenberg-Roël

Marlou Scherpen

Marlou Scherpen